A biztonságos(abb) online kereskedés alapjai – 1. rész

Publikálva:    Kategória: ÜA Tippek    Kommentek: 
biztonsagosab_online_kereskedes

Számos lépést tehetünk az interneten fellelt lehetséges üzleti partnerünk ellenőrzésére, hogy csökkentsük átverésünk esélyeit. Némelyikük bizonyára ismerős, tapasztalatunk alapján azonban sokan nem élnek velük. Lássuk:

 

Lehetőleg válasszunk Pass partnert

 

A Pass partnerek az Üzleti Ajánlatok.hu-n alapszintű azonosítási és ellenőrzési folyamaton mennek keresztül. Mielőtt elnyerik a Pass címkét, ellenőrizzük, hogy a vállalkozás valóban létezik, a megadott vezető ténylegesen a vállalkozás vezetője, kapcsolati adatai helyesek, nem áll felszámolás, csődeljárás alatt, illetve a vállalkozás neve alól a Pass szolgáltatás ellenértéke hozzánk beérkezett.

Ezen kívül a Pass partnerekről részletesebb információt tudhat meg, melyet a Pass tagságunk menüpontban talál.

 

Győződjön meg a kapcsolati adatok helyességéről

 

A megadott cím, telefonszám és e-mail cím ugyanahhoz a vállalkozáshoz tartozzon. Ha például a székhely, telephely címe és a telefonszám földrajzilag ellentmond, ajánlott a tudakozó segítségével pontosítani a helyi telefonszámot (a google a „tudakozó” kulcsszóra vonalas és mobil adatbázisokat is ad). A vállalkozás telefonszámán érdemes felvilágosítást kérnünk, kapcsolattartónk valóban a cégnél dolgozik-e. A @cegnev.hu végződésű e-mail címek feladói adatai is manipulálhatók, ez ne akadályozzon meg minket a rákérdezésben.

 

Keressünk rá a partnerre

 

Legalább az interneten ingyenesen elérhető cégjegyzékben, vállalkozói adatbázisban keressünk rá potenciális ügyfelünk adataira, hogy meggyőződjünk róla, törvényesen bejegyzett vállalkozással állunk szemben. Magától a cégtől is kérhetünk friss cégkivonatot.

 

Találkozzunk személyesen

 

Hacsak lehetséges, mindenképpen találkozzon partnerével, tegyen látogatást vállalkozásánál, mielőtt üzleti kapcsolatba lép vele. Különösen az első rendelés szállítása előtt győződjön meg róla, hogy valóban az az áru kerül feladásra, amit megrendelt. Egy kamionrakomány értékéhez képest elenyésző költségen szerezhet be mobil internetet laptopjára, így ha az árut (rakodás után, szállítás előtt) rendben találja, az eladó jelenlétében indíthatja az átutalást, így mindkét fél teljesíti vállalásait.

 

Minta, próbarendelés

 

Vevőként mindig kérjen mintát „éles” rendelés előtt, hogy a termék valóban megfeleljen az igényeinek. Eladóként kérje el a minta (és szállítása) ellenértékét, különösen nagyértékű darab esetén.

 

A fizetés biztonsága – az eladó részéről

 

Ha még nem, vagy hosszú ideje nem bonyolított tranzakciót ügyfelével, kerülje a nyílt végű számla kiállítását (későbbi fizetési lehetőség). Megoldás lehet az akkreditív nyitása a vevő részéről.

 

A fizetés biztonsága – a vevő részéről

 

Előfordul, hogy az eladó a rendelés elfogadása előtt előleget kér (mondjuk 30%-ot). A kulturált országokban ez a már hosszú ideje működő üzleti kapcsolatban elfogadott jelenség, ha azonban első ügyletről van szó, alaposan tájékozódjunk a vállalkozásról, vagy kérjük más fizetési konstrukciót (például akkreditívet). Ha az eladót a fizetési feltételek mindennél jobban foglalkoztatják, vagy sürgős készpénzfizetést követel, legyen igen óvatos. Különösen, ha az eladó olyan számlára kéri a fizetést, melynek tulajdonosa nem beazonosítható.

 

Kérdezze az Üzleti Ajánlatok.hu-t

 

Amennyiben egy regisztrált vállalkozással kapcsolatban kérdése van, csapatunk szívesen szolgáltat olyan információt, mely nem ellentétes használati feltételeinkben foglaltakkal, illetve a bizalmas információkra vonatkozó általános szabályokkal.

 

 

A biztonságos(abb) online kereskedés alapjai – 1. rész
Szerző: 
Az Üzleti Ajánlatok.hu-t üzemeltető Konita Szolgáltató Bt. ügyvezetője. A térségfejlesztés, vállalkozásfejlesztés tizenéves béklyójából egyelőre nem sikerült szabadulnom. Ezen motiváció egyik gyümölcse az Üzleti Ajánlatok.hu, melyet szerencsém volt és van kiváló csapatban építeni és működtetni. A fenti feladatok jellemzően nem nyolc órás munkát jelentenek, így néha jól esik egy kis „Business Café”… készítsük, fogyasszuk együtt!
comments powered by Disqus