Ennyit keresünk 2012-ben…

Publikálva:    Kategória: Műhely    Kommentek: 
kalocsai_zsolt_cikk01-1

Forrás: http://blog.rsmdtm.hu/2011/10/ennyit-keresunk-2012-ben/
 

Friss kalkuláció a jövő évi keresetekről, az új adótörvény alapján

Aktualizáltuk a bérjövedelmeket érintő korábbi kalkulációinkat, miután péntek délután – a Nemzetgazdasági Minisztérium által beterjesztett adótörvény-javaslat formájában – ismertté váltak a kormány tervei a jövő évet érintő adótörvények módosításáról.

 

Sok minden kiderült, de kérdés is maradt

 

A T/4662. számú törvényjavaslatból kiderül:

 • a félszuperbruttó 202 ezer forint havi (2.424 ezer forint éves) bérjövedelem felett megmarad,
 • ez alatt tehát az szja kulcsa 16, e felett 20,32 százalék lesz,
 • az adókedvezmények közül a gyermekkedvezmény változatlan formában megmarad,
 • 2012-ben tehát két gyermekig gyermekenként 62.500 forint, három vagy több gyermek esetében pedig 206.250 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni.

A félszuperbruttó fenntartására a kormány indokolása szerint azért van szükség, hogy a személyi jövedelemadót érintő módosítások nyomán rosszabbul járó, alacsony bérjövedelemmel rendelkező adózókat kompenzálni lehessen. A kompenzáció módja és folyamata ugyanakkor még nem ismert, azonban annyit már lehet tudni, hogy azok a munkáltatók számíthatnak kompenzációs segítségre, akik legalább 5 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre, ami egyébként egybeesik a kormány versenyszférára vonatkozó béremelési javaslatával.

 

A bérfejlesztés és a kompenzáció igen sok kérdést vett fel – ezekről itt olvashat bővebben –, egy dolog azonban biztos, ez az intézkedés további adminisztrációs terheket ró a vállalkozásokra. Miként az is látszik, hogy a legalacsonyabb bérkategóriákban 20 százalék feletti béremelésre lesz szükség. Ezzel párhuzamosan a minimálbér 92 ezer, a garantált bérminimum pedig 108 ezer forintra nőhet, ami igen komoly pluszterhet rak majd a vállalkozások vállára.

 

 

A költségvetés tervezete alapján mindenesetre a kormány 2012-ben 84,6 milliárd forintot szán a bérkompenzációra, ez pedig várhatóan nem lesz elegendő. További érdekesség, hogy a kormány a 2012-es költségvetés előirányzata alapján 187 milliárd forint szja-többletbevétellel kalkulál; az összeg jelentős része az adójóváírás kivezetése miatt keletkezik, tehát a magasabb adófizetési kötelezettség miatt folyik be, ami elgondolkodtató.

 

Személyi jövedelemadó bevételek
(Forrás: Költségvetés)

 

 
 
Mennyi az annyi?

 

Na de akkor most jöjjön, hogy mennyit is keresünk jövőre! A kalkuláció során az alábbi feltételezésekkel éltünk:

 • az adókulcs 16 százalék,
 • az adójóváírás kivezetésre kerül,
 • a járulékok alapja nem változik,
 • az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke 1 százalékponttal nő,
 • 2.424 ezer forint éves jövedelem felett a 27 százalékos félszuperbruttó megmarad,
 • járulékplafonnal nem számoltunk (a kalkulációt 600 ezres havi bérjövedelemig készítettük el),
 • az inflációt nem vettük figyelembe

 

 

 

 

 

 

 

 
Ami a táblázatból szépen kiolvasható:

 • az alacsony bérkategóriákban továbbra is nettó bércsökkenéssel kell számolni, így a kompenzációra ezekben a kategóriákban szükség lesz, hogy az adózók ne szenvedjenek el nettó bércsökkenést.
 • A tervezett változtatások következtében a magasabb jövedelműek, akik korában sem tudták igénybe venni az adójóváírást, 2012-ben 2.424 ezer forint jövedelemhatárig alacsonyabb adókulccsal adóznak

 

Még egy dolog biztosan látszik: a kormány elkötelezett az egykulcsos adórendszer mellett. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ha a jövőre a tervek szerint 350 milliárd forint adóbevétel hozó ágazati különadókat 2014-től valóban meg kívánja szüntetni a kormány, akkor vajon milyen további áldozatokra kell felkészülni?

 

Forrás: http://blog.rsmdtm.hu/2011/10/ennyit-keresunk-2012-ben/

 

 

Ennyit keresünk 2012-ben…
Szerző: 
Közel 15 éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és az adózás szakterületén, többségben multinacionális társaságok vonatkozásában. Az RSM DTM Hungary Zrt. vezetése mellett aktívan részt vesz átvilágítások, US GAAP riportok készítésében, valamint adóstruktúrák kidolgozásában. Szakterületei a pénzügyi, telekommunikációs és energia szektor.
comments powered by Disqus