Olcsótól a minőségig – Küzdelem a talpon maradásért, fiatal vállalkozóként

Publikálva:    Kategória: Műhely    Kommentek: 
küzdelem fiatal vállalkozóként

A saját cégalapítást megelőzően több faipari vasalat kereskedőnél is dolgoztam, itt kerültem kapcsolatba a szakmával. Tetszett is, hogy ez egy elég ritka termék, nem minden sarkon árulnak ilyet. Elég tapasztalat megszerzése után úgy gondoltam, saját vállalkozásba kezdek, de a pénzintézetek és a mindenkori kormány, mint az óta is a kezdő vállalkozókat nem támogatták. Tekintettel, hogy otthonról nem kaptam „lehetőséget” és fiatalként nincstelenként hitelképes sem voltam. Elég nehéz volt elindulni, mire rátaláltam a megoldásra. Édesanyám, folyószámlájára vett fel hitelt, e csekély összeggel tudtam hozzákezdeni a saját vasalat kereskedésem beindításához.
 
Eleinte, nem volt raktárkészlet. Utazó kereskedőként, nagyon pontosan kellett a rendeléseket szervezni. Egy év kemény munka után, mely alatt sikerült nyereségessé tenni a céget, szántam rá magam az első Távol-keleti importra. Közismert a rizikó ebben a műfajban, mert mindent ki kellett fizetnem, áfát, vámot, szállítási költséget mire a telephelyen letették az árut. Akkor, amit a csomagban találtam, az volt az enyém. (Olykor nem egyezhet a megrendelt áruval.)
 
Korábban, az import árukon lehetett keresni, aztán már csak az EU-n kívüli importon, és ma már az is elkeskenyedik. A mostani elrugaszkodott EUR és USD árfolyamok miatt, véleményem szerint újra előtérbe kerülhet a magyar és a EU-n belüli gyártás lehetősége.
 
Az elmúlt öt évben végigfutott a piacon az olcsó silány minőség iránti kereslet, majd az állandó garanciális szervizek megelégelése végett, a minőségi termékek iránti felhasználás erősödött meg.
 
Egykor, még sokan hitték, hogy létezik az olcsó és jó termék. Később a gazdasági helyzet változása miatt, már csak az ár számított, és azok az Iparosok, gyártók, akik nem tudták tartani a minőséget, bizony kihullottak. Ez alatt azt értem, hogy egyre kevesebb lett a megrendelésük, így feketézésre, vagy bezárásra kényszerültek.
 
Saját beszerzéseim is egyre inkább Európai beszállítóktól illetve magyar gyártóktól származnak. Ennek következményeként tudom be az egyre szélesedő és az egyre nagyobb potenciállal rendelkező Partneri kört. Az elmúlt időben megéltünk egy gazdasági világválságot is, de hiszem, hogy a válságból csak előre lehet menekülni, ahhoz, hogy túléljük. Mindig keresni a lehetőségeket, fejleszteni a termékkínálatot, és rengeteget tanulni.
 
Az ötödik év fordulóján, döntésre jutottam, egy saját raktár építésére, és logisztikai bázis létrehozására. Ugyan egy kis cégnek sokkal inkább van hova fejlődnie, mint annak, aki már a piac nagy részét uralja. Azért bízom benne, hogy saját terveim is megvalósulnak, illetve ha vannak hozzám hasonló, tőke nélküli fiatal vállalkozók, aki lelkileg néha meginognak, erőt tudok adni a folytatáshoz, és kitartást kívánni, hogy a jövő úgyis mi leszünk!
 
 

Olcsótól a minőségig – Küzdelem a talpon maradásért, fiatal vállalkozóként
Szerző: 
31. éves vagyok, 5 éve vállalkozó. 2000-ben végeztem tanulmányaimmal a Kandó Kálmán Műszaki Szakközépiskolában, majd a BMF KGK-án kamatoztattam tudásomat. A vasalat szakmával 2003-ban kerültem kapcsolatba, először az értékesítési oldalon. Azóta is ezt az iparágat űzöm, egyre inkább megismerve a vállalat irányítás minden területét. Célom egy olyan vállalkozás megalapozása, melyet ha akarnak gyermekeim a későbbiekben tovább vihetnek, elkerülve ezzel a pályakezdő munkanélküliséget.
comments powered by Disqus