Projektmenedzsment

Publikálva:    Kategória: Műhely    Kommentek: 
projektmenedzsment

Ez egy cím, ha akarom, egy gyűjtő fogalom, ami arról szól, hogy elhatároztam, – mert meguntam az előző munkahelyemet, mert meguntam, hogy mindig más döntsön helyettem, és természetesen tele vagyok önbizalommal, a bukszámban is csörög némi apró, – hogy vállalkozó leszek. Vállalkozó leszek. Mit is jelent ez a szó, vállalkozó ? Egy lapra mindent feltenni. Szembe nézni az élet kihívásaival. Kockára tenni a család biztonságát, esetleg a családi házat, autót, egzisztenciát, kockáztatni a testi szabadságot, mert tudjuk a börtön lakók 15 %-a vállalkozó volt. Ebben a hivatásban nagy a kísértés. A tágra nyílt kiskapuk szinte vonzzák a vállalkozót, mint a darazsat a méz. És mindig nagy pénzekről van szó. Azt mondja a közmondás: „ mindenki megvesztegethető, csak tudni kell az összeget. „ Persze lehet ezt taglalni. De nem is ez a lényeg.

 

Személy szerint 2005.-től az ország egyik patináns textil üzemének tulajdonos vezérigazgatója voltam. Technikámat, tapasztalataimat szeretném átadni, úgy hogy mindenki számára érthető, és szórakoztató legyen. De viszont nem ígérhetek felhőtlen szórakozást. Képzeljék el, hogy egy iskolába, tanfolyamon vannak, becsöngetnek, a tanár megjelenik, és kezdődik az óra.

 

A projektmendzsmet alapjai

 

A terv :

Tervet készíteni sok féle módon lehet. Este az ágyban, nappal a munkahelyen, vacsora, ebéd, vagy fürdés közben is. A nem várt ihlet egyszer csak a felszínre tör. Lehet ez egy elolvasott félmondatból, lehet, egy kósza információból, lehet baráti jó tanácsból, lényeg az, hogy megfogja fantáziánkat. Előbb csak végig fut agyunkon, majd mindinkább befúrja magát zsigereinkbe. A jó terv sokáig érlelődik. Heteken, hónapokon keresztül hordozza magába az ember, és akkor érett meg igazán, ha azzal ébred, azzal fekszik, ha még arról is álmodik, akkor mondhatjuk kész a terv.

 

Az ember vak. Terv készítése közben nem lát mást csak pénz hegyeket. Hajlamos arra gondolni, hogy egy csettintésre a tervei megvalósulnak, és a pénz hullik az ölébe, mint a manna, pedig nem így van.
Jelesül a Cégemet, – nevezzük most J-T. Zrt.-nek, én hirdetés útján szereztem. A terv, és a megvalósítás között közel három hónap telt el. Ez alatt az idő alatt körbe jártuk a telephelyeket, felmértük az álló készletet, és felmértük a piacot.

 

A termékek értékesítése:

Minden vállalkozás alapja a piac. Ha eltudod adni a terméked, akkor talpon maradsz, ha nem elbuktál. És a bukásnál nem hónapokra kell gondolni. Hetekre. Mert a pénz mindég úton van. Csak éppen nem az én, és az Ön zsebében, hanem a beszállító, az APEH, a TB, és a munkások zsebében.

 

A piac biztosítására a legjobb megoldás a Keretszerződés. Itt törvény védi a vállalkozót. A Keretszerződéseket általában egy évre kötik, de bármikor felmondható. Fontos dolog a vevővel való személyes találkozás. Egy kávé, egy apperitív elfogyasztása mellett a munkakapcsolat alapjai megteremthetők. Az ilyen találkozásokra kipihenten, az öltözék lekérdezése után érkezzünk. Ne legyünk se alul, se túl öltözöttek. Legyünk természetesek. Nem árt, ha a vevő szokásai, és tulajdonságai iránt érdeklődünk. Iparkodjunk arra, hogy a tárgyalás menetét mi irányítsuk. Ha az irányítást a kezünkbe kaparintottuk a fél siker elkönyvelhető. Legyünk természetesek, és nemet soha ne mondjunk. A magyar nyelv olyan terjedelmes, hogy akár száz féle képpen ki lehet mondani a nemet. A nem szó, olyan mint a pallós. Ha egyszer kimondtad, elzártál minden menekülési utat. Nem másíthatod meg, nem vonhatod vissza, és a tárgyalás ezzel a szóval befejeződött. Nálam bevált, „ a lehet, a nem tudom, a visszatérünk rá, a lehetséges, ki tudj’, azt hiszem,”- és sorolhatnám azokat a szavakat, amelyek voltaképpen egyenlőek a nemmel.

 

Legyünk gálánsok. Ha azt mondja ügyfelünk:” megírom ezt a papírt „ – beszéljük le róla. Mondjuk azt, ráér, elküldi postán, vagy beugrom érte. És ez nem a becsapás eszköze. Elébe menni a piacnak. Az ilyen gesztusokat nagyra értékelik az üzlet felek. Arra gondol: „ bennem megbízik, én miért ne bíznék benne ?” – És azt hiszem, ez nem nagy áldozat.

 

Emberi erőforrás

Rasnya szó. Mondhatnánk úgy is, hogy munkatárs, alkalmazott, vagy dolgozó, de voltaképpen egyik megnevezés sem illik rá, ugyanis a melós a vállalkozó fizetett ellensége. Szívből, őszintén mondom ezt.

 

Amikor átvettem a Céget 10 % béremeléssel kezdtem. A következő és a még következőbb hónapokban is béremelést követeltek. Amikor azt mondtam nem, a termelékenység visszaesett, a zúgolódás egyre hangosabb volt, és az elvándorlás elkezdődött. Ezzel a jelenséggel próbáltam túl élni azt a pár hónapot, még a kedélyek lecsillapodtak, a termelés felfutott, és megfogadtam, soha többé nem emelek bért. A béremelés havi szinten 1,5 millió Ft-ra rúgott, a termelés visszaesés közel 5 millióba.

 

Vezetők kiválasztása

Az olyan, mint a lutri. Jó vezetőt találni nehézkes dolog. Mint a munkást, Őt sem lehet kellően megfizetni. Átlátja a Céget. Előbb- utóbb konkurenciát fog jelenteni. A megrendeléseket lenyúlja, és szervezkedik a tulajdonos ellen.

 

Kockázati tényezők

Az induló vállalkozásnak esélye 30:70-hez arányban oszlik meg. Ezt úgy kell érteni, hogy 30 % esély van arra, hogy a vállalkozás 1 éven belül is talpon marad, és 70 % esély van arra, hogy a vállalkozás bebukik.
Kockázati tényező az emberi erőforrás. Itt első sorban a lopást kell említenem. A cégemnél síruhákat gyártottunk darabja hetvenötezer forint volt. A dolgozók a zsebükbe gyűrve ficnikként lopták ki az üzemből a hozzá való anyagot. Fél év múlva az egész falu síöltönybe járt.

 

Kockázati tényként kell még említenem az ingadozó valauta árfolyamot, és a hazánkban fennálló fizetési morált. A körbetartozást. Kockázati tényező a magas és kiszámíthatatlan adó. A vállakozó arra számítson, hogy minden 100 forintból a legújabb számítások szerint 48 Ft-ot adóra kell fizetnie. És itt kell eldönteni, hogy megéri-e vállakozásba kezdeni félpénzen.

 

projekt-ábra

 

Köszönöm a meghallgatást… Nem kell annyira dobogni…!

 
 

Projektmenedzsment
Szerző: 
Én Hadihajós Lajos…kezdhetném így is, de nem, én Robotka István vagyok az alföld legtávolabbi csücskéből Kiskunhalasról. Tarhonyán nevelkedett paraszt gyerek. Oskolám az életből, tudásomat, - autodidakta módon szippantottam fel. A Halasi Tükör főszerkesztő-helyettesi posztig jutottam, - már ami a zsurnalisztikát illeti, - amúgy mint civil ember állattenyésztéssel, üzleteléssel foglalkoztam. Legnagyobb üzleti sikeremet a Jeans-Tex Rt. textilipari cég megvásárlása során könyvelhettem el. A kínaiak térhódítása kapcsán viszont az Rt. elbukott. 2,5 milliárd Ft veszteséget szenvedtem el. Jelenleg munkanélküli, két agyinfarctus után lévő 50%-os rokkant 54 éves férfi vagyok, aki még bízik abban, hogy tapasztalatait, tudását másnak átadva segíthet Vállalkozó társain.
comments powered by Disqus